Våra danser

Vad är gammeldans?

Gammeldans är en beteckning på några av de modedanser som fanns innan 1930-talet. Kultis blev ett annat namn för gammeldans under 1970-talet. Danser som räknas till gammeldans är vals, schottis, polka, snoa, hambo och mazurka. Gammeldans dansas oftast parvis. Musiken spelas ofta av dragspel, fiol, bas, gitarr och trummor.

Vad är gillesdans?

Gillesdans är en vidareutveckling på gammeldansen med olika varianter. Dansen utförs oftast parvis till musik spelad av dragspel kombinerad med gitarr, bas och trummor. Musiken kan också vara utav modern tappning spelad av dansbandsorkestrar.

Vad är folkdans?

Folkdans bygger på grunddanserna schottis, polka, vals, hambo och polska. Man dansar i 4, 6 och 8-pars uppställningar. I folkdans kan även kadriljer, engelskor och de traditionella sång- och danslekarna ingå. Vid dansuppvisningar är dansarna klädda i folkdräkter, ibland till musik av spelmän.

Vad är Seniordans 60+?

Det är motionsdans, vi dansar enkla gilledanser i normaltakt.

Vad är bugg?

Bugg är en svensk pardans och dansas till musik i fyra fjärdedelstakt. Bugg dansades i början av sin storhetstid till storbandsmusik men idag dansas bugg till den populärmusik som är aktuell, både i lugnt och snabbt tempo. Dansen är improviserad där killen ger förning till tjejen så att olika snurrar och turer uppstår.

Vad är Rullstolsdans bugg?

En träningsform som ger bättre styrka, kroppskontroll och balans. En fantastisk träningsform med musikglädje och social samvaro.
Den som har och använder en rullstol som hjälpmedel dansar med en danspartner som är gående.

Vad är foxtrot?

Foxtrot är en ostrukturerad blandning av turer där dansaren komponerar sin egen dans. Stegen är en blandning av två långsamma och två snabba steg. Musiken som foxtrot dansas till är både snabb och lugn musik utav den populärmusik som spelas i radion.

Vad är Stuffa?

”Jag vågar stuffa” startades som ett ungdomsprojekt för att motverka de ungdomsproblemen som fanns i samhället under slutet av 1970-talet. Stuffa för oss är bugg, foxtrot och gammeldans.

Vad är Linedance?

Linedance dansas utan partner och alla danser är koreograferade. Det innebär att alla på dansgolvet samtidigt utför samma förutbestämda figurer, resultatet blir ett dansgolv som ser ut att bölja fram och tillbaka.

Vad är Squaredance?

Squaredance kommer ursprungligen från franska hovets uppställningsdanser. När dansare i USA standardiserade dansens olika figurer började man kallar det för squaredance. I denna dans är man fyra par i varje uppställning och det finns en caller som talar om för dansarna vilka figurer som ska utföras. Squaredance dansas på samma sätt i hela världen. Man delar in squaredance i olika nivåer där första nivån kallas för Basic, därefter kommer Mainstream, Plus, Advanced och Challenge.